Digitalt bibliotek med varierte bøker  

Vil du lese om kjærlighet, grøss eller spenning? I Biblioteket finner du digitale bøker og undervisningsopplegg for 1.-10. trinn. 

Elevene skal elske å lese

Det digitale biblioteket til Aschehoug skole har fått påfyll av nye, varierte bøker for barn og ungdom. 
 
– I likhet med en skolebibliotekar er vår oppgave å øke leseinteressen og skape leseglede og leselyst for alle elever, sier redaktør Eirin Hoel Hauge

Uansett om elevene akkurat holder på å lære seg å lese eller er erfarne lesere som trenger ny motivasjon, skal de finne noe som passer dem.

I Biblioteket finner du blant annet bøker med lydstøtte, inspirerende videoer og engasjerende undervisningsopplegg. 

– Hva er målet deres med Biblioteket?

– Målet vårt med Biblioteket er å skape leseglede. Vi skal skape gode leseopplevelser og stimulere kreativitet og fantasi, sier Hauge.  

Uansett om elevene akkurat holder på å lære seg å lese eller er erfarne lesere som trenger ny motivasjon, skal de finne noe som passer dem.

En bok for alle

Trenger elevene litt ekstra lesehjelp, skal de få det. Er de interessert i noe spesielt, skal de finne det. Og leser de bare det alle andre anbefaler, skal de få det også.  

Glem lånekort og lange ventelister. Det digitale biblioteket skal være enkelt og effektivt. Her skal elevene finne alle titlene (og opplegg til dem) på ett sted.  

– Bøkene i Biblioteket er kremen av Aschehougs utgivelser for barn og unge.

I en verden der bøker utkonkurreres av mer passive måter å oppleve historier på og elever sliter med å lese lange tekster, skal Biblioteket bidra til å vise at det fortsatt er morsomt å lese bøker.  

– Hvordan vurderer dere bøkene som er med i Biblioteket?

– Bøkene i Biblioteket er kremen av Aschehougs utgivelser for barn og unge. Her finnes bøker med god variasjon med tanke på aldersgruppe, sjanger, tema, og vanskegrad. 

Redaksjonen I Aschehoug jobber for å få inn enda flere bøker fra andre forlag, på nynorsk, på engelsk, med mer lyd og med enda større bredde i temaene.  

Inkluderende og tilpasset lærer og elev

Det skal bli enkelt for både lærer og elev å finne frem. Som lærer skal du kunne navigere blant annet etter tema, sjanger eller serier. Det gjør det også enkelt for elevene å finne fram og velge noe som passer for dem.  

Høytlesing er en fin måte å skape engasjement rundt lesingen på.

Samtidig skal Biblioteket gjøre det enkelt å skape fellesskap rundt lesingen i klasserommet. En måte å gjøre det på, er å introdusere og lese bøker felles i klassen, gjerne som høytlesing. 

– Høytlesing er en fin måte å skape engasjement rundt lesingen på. Gjennom de nye oppleggene til bøkene hjelper vi lærerne med å utvide leseopplevelsen for alle elevene, tipser Hauge.  

– Hvor mange bøker vil det bli i Biblioteket til slutt?

– Akkurat nå er det 175 bøker i Biblioteket - og det vil bli minst dobbelt så mange i løpet av skoleåret! Det er vi glade for. Men like viktig som antallet, er også kvaliteten på bøkene, variasjonen, antall bøker med lyd, muligheten til å finne dem, bokanbefalinger og opplegg rundt bøkene, påpeker Hauge. 

En bok som fenger mange elever på 4.-7. trinn, er Lars er LOL. – Vi har laget et undervisningsopplegg som tar for seg både bok og kommende kinofilm, sier Hauge. 

Har du ikke tilgang? Biblioteket er nå ett av våre tilleggsprodukter. Kjøp det separat eller finn det i total-pakkene for barnetrinnet og ungdomstrinnet.  

For deg som har tilgang til Aschehoug univers.

Logg inn med Feide

For deg som ikke har tilgang til Aschehoug univers.

Bestill prøvelisens

Hva er Aschehoug univers for ungdomsskolen? 

- Et innholdsrikt digitalt læremiddel som gir lærerne fleksibilitet til å eie og variere undervisningen, sier produkteier for 8.-10. i Aschehoug, Kari Kleivdal.

Å hjelpe elevene med digital lesing

Bruken av digitale verktøy er blitt en naturlig del av skolehverdagen. Samtidig vet vi at det er vanskeligere for elevene å lese digitalt enn på papir.

Skriv ut ferdige opplegg til undervisningen

Her finner du kvalitetssikrete undervisningsopplegg på bokmål og nynorsk, klare til bruk på 1.-4. trinn. 

Lesing i klasserommet

Hvilke bøker bør dere velge, og hvorfor? Her kommer forfatterne med gode grunner til at dere skal velge akkurat deres bøker.