Lesing i klasserommet

Hvilke bøker bør dere velge, og hvorfor?
Her kommer forfatterne med gode grunner til at dere skal velge akkurat deres bøker. 

Henriette Osnes

"Une og skolestarten" er en tegneserie for barn fra seks til ni år. Une er en tøff jente som nettopp har fylt seks år, men skolestarten hennes blir noe litt utenom det vanlige.  

Det er masse som går galt, men heldigvis har boken en liten forteller, som hjelper både Une og leseren gjennom historien. Det dukker også opp en blåhval, som selv har havnet i vanskeligheter.
Boken er fin å lese med de minste barna i skolen, blant annet for å ufarliggjøre den store overgangen de opplever i livene sine.
Boken inneholder masse humor og glede, som hører med til skolestarten.

I boken finnes det også tegneserieruter og mindre tekst, som kan gjøre det enklere å komme i gang med lesingen. 

Une og skolestarten

Stian Gulli

Her har du boka “Portalpilotene”. Det er en bok som er proppfull med gaming-referanser.
Det er morsomt og gøy, både for voksne og for kidsa. Les den da vel!

Portalpilotene

Nora Brech

“Morovers” har regler og rim som er veldig gøyale for de minste barna. Les den gjerne i 1. klasse.  “Den store fuglejakten” er også morsom å lese, fordi den handler om dyrevelferd, og hvordan man skal ta vare på fuglene og dyrene i naturen.

Morovers
Den store fuglejakten

Christopher Pæhle

Jeg syns du skal lese “Stjernekadettene” i klasserommet fordi dette er en ganske medrivende bok. Det er tredje bok i serien om Kass og Tycho, så du bør kanskje starte med de første. Men, det er en bok om to tvillinger som forsvinner ut i verdensrommet og skal finne veien hjem igjen. Det er ganske heseblesende, spennende og lett å ville lese videre. Og så lærer man kanskje noe på veien, både om verdensrommet og andre spennende ting! 

Stjernekadettene

Ida Tufte Michelsen

Jeg har alltid har elsket å lese, fordi inne i en bok så finnes det en helt annen verden enn vår egen verden.
Og jeg har alltid drømt om å kunne fly! Derfor har jeg skrevet bøker om en jente som lærer seg å fly.
Jeg tror at bøkene om Alma Freng kan passe i klasserommet fordi de er veldig spennende, i tillegg så tar de med seg elevene ut av den kanskje litt kjedelige hverdagen. Det er jo ikke sikkert at de kjeder seg, de har det sikkert kjempegøy! Men det er enda mer gøy, kanskje, i Alma Freng sitt solfangerunivers. Det er korte kapitler, også er det masse cliffhangere, det er spennende og man tenker “hva skjer neste gang”. Det er i hvert fall det jeg håper på da!
Jeg håper dere leser Alma Freng i klasserommet - det hadde vært helt strålende gøy.

Alma Freng

Iben Akerlie

Dette er en veldig bra bok å lese høyt i klasserommet. Den tar opp mange ting man kan diskutere, for eksempel forelskelse og rasisme. Det er en spennende og viktig bok.

Sommeren alt skjedde

Tyra Teodora Tronstad

“Oppskrift mot ånder som knuser ting” er et magisk eventyr om Henry Mafaye. Moren hans har blitt en knuseånd - og vi kan jo bare tenke oss at hvis moren din har blitt en knuseånd, da har du et problem. Men de kan løses, hvis du har litt gode venner - og er litt lur, og det er Henry. Hvis du vil være med inn, og hvis du tør å akseptere at verden er et litt merkelig sted, der litt rare ting kan skje - da bør du lese denne boken.

Oppskrift mot ånder som knuser ting

Mari Grydeland

Jeg syns man burde lese “Kjæreste på pause” i klasserommet hvis man liker bøker som er litt pinlige, ganske morsomme, og bitte litte granne romantiske. 

Kjæreste på pause

Randi Fuglehaug

Jeg syns at man skal lese disse bøkene i klasserommet først og fremst fordi det er ganske gøy. Vi har prøvd å skrive dem sånn at de skal være underholdene, og at man skal få lyst til å lese neste bok. Det er det ny hovedperson i hver av disse bøkene, og det kan være litt fint. Da får man forståelse av at alle - samme om man er kongelig eller influenser - har de samme problemene og usikkerhetene som alle andre.

Halve kongeriket

Catharina Natalie Wandrup

Hei! Jeg heter Catharina og jeg har skrevet denne boken som heter “Søstrene Lumiére”. Den handler om tre prinsesser som er vokst opp i et magisk land, hvor de ikke har noe strøm eller teknologi, men de har magiske evner! I denne boken må de tre jentene reise gjennom menneskeverden, der er det masse teknologi og iPader. Hvis du syns det er spennende med magi, og skjønner at iPader også kan være magisk - da tror jeg denne boken kan være noe for deg.

Søstrene Lumiére

Foto: Agnete Brun

Maren Ørstavik

Jeg syns man skal lese disse bøkene i klasserommet fordi de er spennende, de handler om hester og dyr, og littegrann om kjærlighet og forelskelse. De er ganske spennende, det er tre bøker. Den første heter “Den hvite hestens hemmelighet”, og er ganske spennende. Den andre heter “Storm i stallen”, og er ganske trist. Den siste heter “Den siste villhesten”, og er ganske mystisk.

Hedda

Utforsk– podkasten for de som er engasjert i skole

Hvordan får vi gutta til å lese mer? Hva gjør vi når elevene ikke vil på skolen? Hvorfor vekker matematikk så sterke følelser? Dette og mye annet belyser Andreas og gjestene hans i podkasten Utforsk.

Aschehoug univers – digitale læremidler

Kjøp Aschehoug univers til alle elever på grunnskolen og få 30 % rabatt på grunnbøker i norsk, matematikk og engelsk!

Utvidet virkelighet med AR i undervisningen

Med Augmented Reality (AR) popper inspirerende 3D-modeller og videoer opp fra læreboken. Det som kan være tungt å lese om, blir til inspirerende opplevelser. Her kan du prøve selv!

Hvordan undervise i retorikk?

Det var sent i november og sent på dagen. Da jeg møtte elevenes trøtte blikk, forsto jeg at jeg befant meg i en utfordrende situasjon. Motivasjonen, konsentrasjonen og blodsukkeret var dalende. Hvordan kunne jeg klare å fange interessen deres for retorikk?