Utforsk– podkasten for dem som er engasjert i skole

Hvordan får vi gutta til å lese mer? Hva gjør vi når elevene ikke vil på skolen? Hvorfor vekker matematikk så sterke følelser? Dette og mye annet belyser Andreas og gjestene hans i podkasten Utforsk.

Fotballkommentatoren som ble lærer

Andreas Stien-Leenderts er en engasjert kontaktlærer på Høyenhall skole i Oslo. Hverdagen hans rommer alt fra fag og fart til podkast og publisering. Hans unike bakgrunn som fotballkommentator kommer godt med når han fyller lydstudio med forskere, politikere, lærere og eksperter.

Vi stilte tre kjappe spørsmål om Utforsk til Andreas.

Hvorfor er Utforsk viktig for de som er engasjert i skole?
- Vi tar opp temaer lytterne vil oppleve som relevante og nyttige. Lærere uttrykker at de gjennom podkasten får gode tips som de kan prøve ut i egen undervisning. Gjestene er ofte selv lærere, forskere eller forfattere. Felles for alle gjestene, uansett bakgrunn, er at de har et budskap som er relevant for skolen.

Hvem bør lytte til Utforsk?
- Alle som jobber i grunnskolen og videregående. Vi har også flere episoder de foresatte kan ha utbytte av. Vi ser også at lærerstudenter lytter til podkasten. I tillegg vil mye av det vi snakker om være relevant for skoleforskere og lærerutdannere.

Hva skiller Utforsk fra andre skolerelaterte podkaster?
- Vi har blant annet episoder med et lærerråd. Her svarer lærere og skoleledere på spørsmål fra både skolefolk og foresatte.

De mest populære episodene

Du finner Utforsk der du pleier å lytte til podkaster. Vi har samlet noen av de mest populære episodene. La deg inspirere av våre forslag eller finn alle episodene i Spotify.

Hvordan forstå ADHD
Hva kjennetegner ADHD og hvordan skal vi forstå diagnosen? Og hva er medisiner godt for? I denne episoden får vi banebrytende kunnskap om hvordan vi skal møte og tilrettelegge for barn, ungdom og voksne med ADHD.

Vi tar for oss fordommer og knuser myten om at det kun er den utagerende eleven som kan ha ADHD. Så hvem er de? Gjester i studio er lege Kristin Leer som selv har ADHD. Hun er aktuell med boka ADHD – 7 veier til ny forståelse. Vi har også med Vibeke Faye Werring, lærer og spesialpedagog på Oslo Montessoriskole og mor til barn med ADHD.

Hør episoden om ADHD

Skolevegring (ufrivillig skolefravær)
Skolevegring, eller ufrivillig skolefravær, rammer stadig flere elever. I denne episoden får vi vite at vi faktisk kan gjøre mer for eleven og familiene enn vi kanskje hittil har trodd, og vi får høre hvilke tiltak som fungerer.

Vi møter seniorrådgiver hos Statped sørøst og tidligere PP-rådgiver, Kristine Damsgaard, som jobber med disse sakene daglig. Vi har også med Inger Björne-Fagerli, lærer og mor til et barn med ufrivillig skolefravær. Sara Eline Eide, daglig leder av UngOppvekst, terapeut, spesialpedagog og forfatter av boka På oppdagelsesferd sammen, er også med i studio.

Hør episoden om skolevegring

Skolen er et stort sted

-Sara Eline Eide
i episoden "Skolevegring – ufrivillig skolefravær"
 

Dysleksivennlig undervisning
Hva er dysleksi? Hvordan oppdager vi det, hvordan skaper vi mestring, motivasjon og selvtillit og hva er dysleksivennlig undervisning?

Gjester er Åsne Midtbø Aas og Mads Johan Øgaard. Åsne er forfatter av Dysleksihåndboka for lærere. Hun har bakgrunn som lærer og rektor og er i dag pedagogisk rådgiver i Dysleksi Norge. Mads Johan har dysleksi og dyskalkuli, han er illustratør, animatør, foredragsholder og spesialpedagog og mentor for barn med dysleksi.

Hør episoden om dysleksivennlig undervisning

Lesing – hvordan få gutta til å lese mer
Hvordan kan vi som lærere og foreldre vekke leselysten hos barn og unge, og da spesielt hos gutta? Guttene leser fortsatt mindre enn jentene og leseresultatene er svakere.

I denne episoden møter vi tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja som er aktuell med bestselgeren Min skyld. Han forteller om sin rystende barndom og om hvorfor bøkene ble så viktig for ham. Vi har også med Terje Krogsrud Fjeld, lærer på Jar skole med bakgrunn som journalist fra Aftenposten Junior. Han har skrevet bøkene Skate og Klart jeg kan! – Førskoleboka og er forfatter på læreverket Fabel fra Aschehoug. Terje har en klar formening om hva som må til for at gutta skal lese mer.

Hør episoden om lesing

Lærerne burde få Nobels fredspris!

-Abid Raja
i episoden
 "Lesing – hvordan få gutta til å lese mer"

Utforskende matematikk
Alle mener noe om matte, og faget vekker ofte sterke følelser hos både barn og voksne. I denne episoden diskuterer vi om utforskende matematikk er nøkkelen til god matteundervisning for alle.

Vi ser nærmere på hvordan vi kan tilrettelegge for elever som synes matte er vanskelig og for dem som føler de mestrer faget godt. Gjør deg klar for tips og råd til hvordan vi lærere skal drive utforskende matematikk i tråd med fagfornyelsen. Gjester i studio er Asbjørn Lerø Kongsnes, lærer på Marikollen ungdomsskole og forfatter av læreverket Matemagisk fra Aschehoug, og Nora Ødemark, som er elev i 9. klasse ved Wang Ung i Oslo.

Hør episoden om utforskende matematikk

Kreativt kaos er bra!

-Asbjørn Lerø Kongsnes
i episoden "Utforskende matematikk"

Hva vil du høre mer om?

Vi vil gjerne høre fra deg dersom du har noen temaer eller gjester som vekker din nysgjerrighet. Da er det bare å sende en e-post til redaktør Marianne.

Ufrivillig skolefravær er aldri elevens ansvar

- Mange elever holder seg borte fra klasserommet, og synes livet er meningsløst.  Ofte kan vi hjelpe dem.

Å stamme i klasserommet

– Skolen var det verste stedet å stamme. Alle andre steder kunne jeg holde kjeft eller komme meg ut av situasjoner der jeg måtte snakke, sier forfatter Lars Petter Sveen.

Hvordan skal vi vurdere elevene?

-Det står ganske tydelig i læreplanen at formålet med vurdering er å øke elevens kompetanse og fremme læring hos elevene, sier forfatter og lærer Asbjørn Lerø Kongsnes.

Aschehoug univers – digitale læremidler

Kjøp Aschehoug univers til alle elever på grunnskolen og få 30 % rabatt på grunnbøker i norsk, matematikk og engelsk!