Julekalender 2022

Her er årets julekalender.
Den består av boktips fra mennesker med en ting til felles;
leseglede!
Vi håper at du lar deg inspirere. 

Bli også med på julesprell i årets julekalender med Aschehoug univers for 1.-7.trinn! 

Anemarte
Boka jeg vil anbefale er
Morovers av Andrè Bjerke. Den har kommet ut i en ny utgave nå, illustrert av Nora Brech. Den er altså så fin, streken er nydelig, versene og boken i seg selv er ikoniske. Jeg har blitt lest for den selv som barn, jeg har lest den for egne barn og nå er det lille Jens på ett år som skal få denne i julegave av tante.

Gunnar
Jeg anbefaler den nye boken til Thomas Seltzer: Amerikansk karmageddon.
Thomas Seltzer har en unik oversikt over amerikansk samfunn og politikk. Han analyserer bra, og jeg som leser gir boken meg mulighet til å tenke selv.

Øystein
Mitt lesetips er Etterklang av Helga Flatland. Den handlar om ein kvinneleg lærar som innleier eit forhold til ein av elevane sine på vidaregåande. Dette blir etterkvart ein komplisert affære. Og verre blir det då ho flyttar ut på bygda i Telemark. Helga Flatland er flink til å skildre forholdet mellom by og land, den menneskelege psyken og familiære relasjonar. Eg likar også korleis ho avsluttar romanen. Den er på mange måtar overraskande. God julelesnad!

Hilde
Eg ønsker meg Jørn Lier Horst forræder. Jørn er favorittforfatteren min, så denne boka ønsker eg meg til jul. Eg er glad i krimsjangeren og er ein haustlesar.

Oskar
Abid Raja Min skyld, den boken anbefaler jeg veldig. Den er utrolig ekte, den er sterk, den er rørende. Og jeg er veldig imponert over Abid Raja som både har skrevet den, men også alt han har opplevd. Min versjon er signert. Stolt av det. Jeg anbefaler den, les den og god jul!

Nina
Jeg anbefaler Sovjetistan og Grensen av Erika Flatland. Jeg er veldig glad i historie og er særlig interessert i det som skjer i øst og bakgrunnen for hvorfor det skjer.

Anette
Jeg vil anbefale Et håp ved verdens ende av Sarah Lark. En kjempefin bok om polske Helena som flykter fra Polen under andre verdenskrig til Persia. Som så får muligheten til å reise til New Zealand, til et barnehjem. Essensen i boken er Helena sin reise til barnehjemmet og hennes opplevelser, der hun blir kjent med historien og kulturen til New Zealand. En kjempespennende bok om følelsene hennes og opplevelsene hennes som en 19-åring. Om det å tørre å si sin mening og hennes første steg inn i voksenlivet. Flott bok om historie, men også om følelsesmennesket Helena. Anbefales på det sterkeste.

Ida
Jeg anbefaler
Vidunderbarn av Roy Jacobsen! En av mine favorittbøker, det er en fortelling om Finn og hans oppvekst på Årvoll i Oslo på slutten av 60-tallet. Trist og nær.
Jeg likte den så godt at jeg valgte den som en av bøkene da jeg skulle skrive særemne i tredje klasse på videregående. Boken har fortsatt notater i margen og er farget av gul overstrykningstusj.


 

Kari
Jeg vil anbefale en bok som heter Vi skulle vært løver av Line Baugstø. Denne boken traff meg i magen første gang jeg leste den og er en av mine absolutte favorittbøker. Den handler om Malin, som ikke har så mange venner på skolen, men så begynner det en ny jente som heter Leona. De blir bestevenner, men det er noe med Leona som Malin ikke får helt tak i. Den hemmeligheten Leona bærer på sprekker plutselig når det skal være gym. Det viser seg at Leona er født i feil kropp. Med det blir det et stort rabalder, Malin står i skvis; skal hun støtte bestevenninen sin, eller skyve henne ut og redde seg selv? God lesing!

 

Hannah
Hei! Min bokanbefalinge er Vente på fuglen av Frode Grytten. Det er mini-noveller og dette har vært min favorittbok i seks år. Den står fortsatt på første plass.

Oscar
Hei! Jeg vil anbefale en bok jeg syns er veldig kul. Jeg liker
Bienes hemmelige liv og den anbefaler jeg til alle de som ser på meg nå. Den handler nesten bare om bier, og historien om bier. Det syns jeg er veldig kult. Ikke noe om veps, eller blomster, den handler altså nesten bare om bier!

Sofie
Å vanne blomster om kvelden er en nydelig bok om Violette som arbeider som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Vi følger hennes gleder og sorger gjennom livet.
Min mening; den setter ting i perspektiv, hvor viktig det nære er og hvor lite som skal til for å glede noen.

Herman
Vi har alle et følelsesliv. Julen er en emosjonell tid og høytiden fremkaller en blanding av følelser: glede, sinne, tristhet og frykt. Forfatter og psykolog, Cecilie Benneche, mener at følelsene våre er naturlige. Cecilie har skrevet boken Hva føler du nå? som er en lærerik og anvendelig bok om akkurat følelser. Når vi strever med følelser er det ofte fordi vi føler mye på en gang uten å vite hva vi egentlig føler – og mot hvem. I boka lærer du å rydde vekk din indre uro og det som står i veien for følelsene dine, slik at de kan løpe løpsk. Det er skikkelig befriende!

Vera
Jeg vil anbefale boken Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke, nettopp fordi jeg synes den er veldig morsom! Jeg liker hvordan hun beskriver samfunnet sett fra en litt gretten og avdanket eldre mannlig forfatter sitt ståsted. Lykke tar for seg litteraturbransjen, og det er gøy at hun hamrer løs og setter ting på spissen rundt kulturdebatt og samfunnet generelt.

Julie
Den boken jeg vil anbefale heter
Happy ending, liksom? av Nora Elisabeth Grøntvedt. Denne boka er en siste i serie på fire om Oda. Boken er som en dagbok som Oda har skrevet. Oda kan bli veldig fort forelsket, så med en gang hun ser en gutt hun syns er kjekk, rødmer hun. Det er veldig mye rødming i boken, fordi hun rødmer hele tida. Boken handler også litt om hverdagslivet til Oda, om hvordan hun har det hjemme og på skolen. Jeg vil anbefale denne boken for alle som liker drama, kjærlighet og kanskje litt humor.

Mina
Hei, jeg heter Mina og er tolv år. Min favorittbok er
Top Girl. Jeg liker måten den er skrevet på og selve handlingen. Jeg tror mange kjenner seg litt igjen i Elli, hovedpersonen. God jul fra meg til deg!

 

Ingvild 
Boken jeg anbefaler er
Dyrenes rekordbok fordi den er utrolig fin. Jeg er biolog og den handler om biologi. Det er en barnebok og jeg har gitt den bort til en liten gutt, og han elsker den. Når jeg er på besøk så leser vi den og det er veldig koselig. Han skjønner ikke helt alt det som står i boken, fordi det er litt vanskelig. Men, jeg kan fortelle han om alle de spennende tingene jeg vet om dyrene på tegningene. Så forteller han de tingene han tenker. Det er hyggelig!

Eilif
Jeg ønsker meg boka Jule-quiz til jul av mormor og bestefar. Vi pleier å ha quiz med hele familien, så da kan jeg quizze de andre. Tante Ingerid er den som elsker mest å vinne, men jeg er best i spørsmål om flagg og basketball.

 

Anne-Birthe
Kunne ikke velge, så i dag ble det to anbefalinger.
Bobbie Peers har virkelig fått det til: fart og spenning for både meg og barna! Men hvis jeg skal synke ned i sofaen helt for meg selv, så nyter jeg gjerne noe som både gir ro og setter i gang tankene. Helga Flatland er en mester med vakre ord om hverdager vi alle kan oppleve

 

Peter
Jeg har valgt boken Bare Victor, som er skrevet av Victor Sotberg. Den gjorde ganske inntrykk på meg etter jeg fikk vite hvordan han hadde det i barndommen. Han hadde det ganske tøft. Og da var det to ting som hjalp: å være med bestevennina hans, som fikk han til å tenke på andre ting og det å spille. Da han spilte fikk han en pause fra “Victor”, han fikk være en annen karakter og stille likt som alle andre. Han likte kanskje ikke den han var før. Så det å få pause til å være en annen, det likte han bedre.

 

Hakeem
Jeg anbefaler
Mannen fra Tanger. Boka skildrer noen av reisene til Ibn Battutah. Det morsomme er hvordan mange av tingene som skjedde da kunne ha skjedd nå - det er som en tidsreise hvor mye kunne vært fra nåtiden.
Mannen fra Tanger er et must for alle som ønsker å lære mer om islamsk kultur og historie. Den gir en unik innsikt i et stort og viktig tema. Boka gir også en sjelden mulighet til å se hvordan det var å være en reisende i middelalderen og hvordan mennesker fra forskjellige kulturer samhandlet og hadde kontakt. Det er en veldig interessant og lærerik bok som er verdt å ta seg tid til å lese.

Axel Frønes
Den boken jeg ønsker å anbefale er
Alt min sønn bør vite om verden av Fredrik Backmann. Han beskriver foreldrerollen spot on. Det er så mye morsomheter og jeg lo masse da jeg leste den. Det er en blanding av lengre skildringer og korte tekster, anbefales!

 

Erik
Jeg heter Erik. Jeg er tre år. Jeg elsker Bjørnis. Jeg kan lese Bjørnis på hodet. Pappa kan lese Bjørnis for meg. Jeg ønsker meg Bjørnis fra julenissen. Bjørnis!

 

Margrethe
Jeg har lyst til å anbefale tre bøker: en voksenbok, en tenåringsbok og en barnebok. Voksenboken er Håvard Tjora
Mot til å våge. Hva er egentlig mot, og når er du egentlig modig?  Og du er kanskje egentlig mer modig enn det du faktisk tror. Han har forsket masse på dette og utsatt seg for masse rart. Veldig, veldig fin og lærerik person og fin julegave!

Tenårngsbok, Det er bare en venn av Selma Ibrahim. Hun opplever at hun er en mobber på ungdomsskolen når hun egentlig bare har lyst til å bli godt likt. Også flytter hun etter hvert og opplever den andre siden. Hun blir mobbet, utestengt, som er forferdelig grusomt. Men hvor godt er det da å ha en å lene seg på. Dette er en viktig bok for folk å lese, man kan kjenne seg igjen og det kan være godt. Bra tips til tenåringer! 

Også: barnebok! Jakob Martin Strid sin Da Lille Larsens hus blåste bort. Den handler om godhet, samhold og å passe på folk, og den er veldig fin og morsom!