Fem skeive lesetips til klasserommet

Vi feirer mangfoldet gjennom litteraturen. Her får du bokanbefalinger for 3.–10. klasse som du kan ta med inn i klasserommet. Disse fem bøkene utforsker temaer som kjærlighet, identitet og vennskap. 

Skolen har en betydningsfull rolle i å forme en mer inkluderende og tolerant generasjon av elever. For å oppnå dette, er det viktig å introdusere bøker som fremmer åpenhet og toleranse i undervisningen. Sammen kan vi bidra til å forme en generasjon av elever som er inkluderende, forståelsesfulle, nysgjerrige og klare til å omfavne mangfoldet i verden rundt dem. 

 

1.     «Jeg er Leona»

Å begynne på ungdomsskolen kan være vanskelig, men Leona har en ekstra utfordring. Hun er født med guttekropp og føler seg ofte stemplet som annerledes. Hun blir forelsket i Emil, som bestevenninnen Malin også er forelsket i. Hva skal hun gjøre? Og hvem er det som sender ekle bilder og meldinger til Leona?

«Jeg er Leona» er en frittstående oppfølger til «Vi skulle vært løver». Som vinner av Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur er denne barneromanen en god anbefaling.

 

Jeg er Leona

2.     «Ti kniver i hjertet»

Hvem er din type? Hvem burde du date og hva slags type er du? Det lurer Tuva på. Hun går i sjuende klasse og skriver dagbok. Men ingenting er som før. Venninnene Linnea og Bao krangler, for Linnea har blitt sammen med Martin og har ikke tid til Tuva og Bao lenger. Hvilken side skal Tuva være på? Og så dukker Mariam opp. Er hun Tuvas type? Og kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus?

«Ti kniver i hjertet» er en hjertevarmende grafisk roman som tar deg med på en følelsesladet reise gjennom kjærlighetens irrganger.

10 kniver i hjertet

3.     «Dronningen»

Alle synes det er kult og uproblematisk at Fanny er skeiv. Alle utenom henne selv. Når Fanny møter Julie igjen, slår hjertet raskere. Men sist de prøvde å være kjærester, endte det hos politiet. Fanny satte strek, orket ikke bråket. Så hvorfor er den høylytte jenta alt hun greier å tenke på?

Dronningen

4.     «Kys mik»

Jonathan, bestevennen til Sara, har fått diabetes, og nå vil foreldrene at Sara skal være med ham på årets speidertur, selv om hun er mørkredd. Men kommer den nye jenta, Emmy, henne i forkjøpet? Emmy som har speiderkniv og speiderdrakt, og ikke er redd for noe. I tillegg dukker det opp lapper med «Kys Mik» skrevet på runeskrift på pulten, i sekken og i postkassen. Fra hvem? Sara vil jo ikke kysse noen! Aldri. Eller?

"Kys mik" er en sjarmerende fortelling om vennskap og kjærlighet som treffer 12-åringene midt i hjertet. Denne barneromanen har friske refleksjoner og uanstrengt humor som gjør den verdt å lese.

Kys mik

5.     «Kjæreste på pause»

En sommerferie uten penger, uten kjæreste og uten hyttenabo kan bare bli dritt. Eller? Når Saras kjæreste Emmy setter henne på pause og sommervennen Julie ikke dukker opp, er ulykken komplett. Sara er sikker på at hun må tilbringe sommeren alene, men før hun vet ordet av det har hun klart å vikle seg inn i et nett av drama og løgner som kun hennes bullet journal vet svaret på.


"Kjæreste på pause" er en frittstående oppfølger til "Kys mik" og er en fornøyelig og morsom fortelling som handler om alt du ikke bør gjøre mot kjæresten din. Selv om dere har pause.

Kjæreste på pause

Hvordan hever vi elevenes leseforståelse?

Hanne Solem er lærer og leseveileder. Her deler hun noen av sine erfaringer og gir gode råd.

Gjør lese - og skriveopplæringen morsom

Les om den viktige begynneropplæringen. Feltnotater fra Harstad skole med seks konkrete råd til deg som arbeider med lesing og skriving.

Pride i skolen: – Vi må anerkjenne mangfoldet

Underviser du i kjønn- og seksualitetsmangfold? Denne artikkelen har ett mål: Gi deg som lærer trygghet i møte med sensitive tema i klasserommet.

Prøv gratis

Bestill prøvelisens til Aschehoug univers i dag, og få full tilgang i 30 dager.