Språk åpner dører. Språk, uansett hvilken form det tar, knytter oss sammen. Det å søke jobb blir fort mer komplisert om man skal gjøre det på et språk man ikke er trygg i, behersker eller mestrer. Derfor er treningen så viktig. Muligheten til å øve seg. Vite hva man skal si og hvordan man skal si det. 

Deltakerne på Nordre Follo har skrevet søknadene med ett mål: nemlig at andre kan bruke disse som inspirasjon når de skal skrive sine egne

Det å skrive en jobbsøknad er en trening i å skrive presist og formelt, og samtidig få fram sin egen personlighet i teksten, forteller Mona, lærer på Nordre Follo Kvalifiseringssenter.
Mona Midtbø Svenning, lærer på Nordre Follo Kvalifiseringssenter.

En annerledes jobbsøkerprosess

– Det er litt spesielt med norske søknader, forteller gjengen på Nordre Follo.

– I søknadene skal man gjerne skrive om sine positive kvaliteter, for eksempel: «Jeg er flink, jeg har mye å bidra med og er fleksibel og strukturert». I andre land kan man ikke skrive sånn om seg selv. Det er andres oppgave å fortelle arbeidsgiver om det. Flere er også vant med å kun sende en cv og deretter bli innkalt til intervju. Det er mye enklere å snakke i et intervju enn å skrive en søknad, forteller deltakerne.

Pensum: God i norsk 3.

Tips fra deltakerne på Follo voksenopplæring

Deltakerne anbefaler å ta i bruk skriverammene du finner i Aunivers. De sier selv at det er enklere å gjøre denne oppgaven med god hjelp fra lærer, og så minner de om at man ikke kan bruke samme søknad til alle jobber. Det er lurt å skreddersy søknaden sin. Jobbsøkerprosessen er kjent for å være utmattende, noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Derfor trenger alle hjelp til å skrive søknader. Gjengen på Nordre Follo forteller at verdien av God i norsk blir mye høyere med dette søknadsopplegget.

Er det viktig å ha en oppskrift når man skriver søknad?

– Ja, men man trenger noe mer enn bare en oppskrift. Det er viktig å få fram hva jeg har som passer akkurat denne jobben. Hvilke erfaringer har du, og hva kan du bidra med, er det viktig å tenke gjennom, forklarer Mona. 

Fra venstre: Julia, Agnes, Szófia og Nova.