Store spørsmål 8–10 (KRLE) er et faglig solid, engasjerende læreverk med spenstig layout, skrevet av forfattere med nært kjennskap til skolehverdagen. Det legger til rette for gode, utforskende arbeidsoppgaver i tråd med læreplanen, forteller medforfatter av boka, Jørg Arne Jørgensen.

Bilde av en mann, grønn bakgrunn
En av forfatterne bak Store spørsmål, Jørg Arne Jørgensen.

 

Kan man gi ulike elever ulike typer oppgaver knyttet til det samme innholdet, basert på elevens nivå og interesser?  

Ja, det er et variert utvalg oppgaver. Vi har skilt mellom “Finn svaret”-oppgaver som er enklere oppgaver, der elevene finner svaret direkte i teksten, og “Gå videre”-oppgaver hvor elevene må jobbe mer selvstendig og utforskende. Her er det variert vanskelighetsgrad, og mange av oppgavene kan de løse i grupper. 

Oppgavene i boka legger til rette for samarbeid mellom elevene

 I boka finner du flere oppgaver som legger til rette for samarbeid, for eksempel:

· Gruppeoppgave: Hvor går grensen for utroskap? Er det å gi en klem å være utro? Et kyss? Er det forskjell på et kyss på kinnet og på munnen? 

· Finn informasjon om de tolv stjernetegnene. Del inn klassen etter stjernetegn og les hva det står om hvert tegn. Synes dere det stemmer? Del gruppene inn etter de fire elementene ild (Væren, Løven og Skytten), jord (Tyren, Jomfruen, Steinbukken), luft (Tvillingene, Vekten, Vannmannen) og vann (Krepsen, Skorpionen, Fiskene). Synes dere personene som er født i de ulike tegnene har noe felles? Diskuter. 

Store spørsmål er valgt som navn på læreverket fordi religion, livssyn, filosofi og etikk nettopp stiller, og forsøker å gi svar på, store spørsmål i livet.

Oppgavene i boka legger til rette for diskusjon i klasserommet.  

I boka finner du flere oppgaver som legger til rette for diskusjon og refleksjon i klasserommet. Blant annet:

Historien om jakka

Historien om “jakka” forteller om en situasjon der alle i familien lyver litt for hverandre, og der alle tilsynelatende kommer litt bedre ut av det. Det er en virkelighetsnær og gjenkjennelig hverdagssituasjon som det er lett å sette seg inn i. 

 

Den norske kirke

Selv om staten nå ikke har en offisiell religion, er Den norske kirke landets klart største trossamfunn. Den kalles nå folkekirke i stedet for statskirke, og den fortsetter å ha en spesiell rolle i samfunnet. Del klassen i to og lag en diskusjon. Den ene gruppa argumenterer for at kristendommen skal ha fordeler på mange områder, siden den historisk sett er den viktigste religionen i landet. Den andre gruppa argumenterer for at alle religioner skal bli behandlet likt. 

I de digitale ressursene på Aunivers finner du det samme innholdet og inndelingen som i papirboken. Kapitlene er delt opp i artikler med tilhørende oppgaver. Det er en intropresentasjon før hvert kapittel og sammendrag med interaktive oppgaver etter hvert kapittel. Under fanen “Lærerressurser" finner du en lærerveiledning til hele læremiddelet, og du finner blant annet et forslag til årsplaner.

 

Du finner også mange tverrfaglige oppgaver under «Ungdomsskole» i Aunivers. Oppleggene er knyttet til tekster og temaer fra Store spørsmål 8–10