Samenes nasjonaldag

Lihkku beivviin! Gratulerer med dagen!  

6. februar markerer vi en betydningsfull dag i Norge, nemlig samenes nasjonaldag, også kalt samefolkets dag. Denne dagen, som feirer det samiske folkets kultur og rettigheter, tilbyr en unik mulighet for skoler rundt om i landet til å engasjere elever i læring om Norges urbefolkning. Samene er nemlig Europas nordligste urfolk. 

I flere barnehager og skoler rundt om i landet blir dagen feiret med god mat, sang og musikk.  

Portrett av Ann Kristin

Kort om historien

Samenes nasjonaldag er feiret siden 1993. Dagen markerer det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917, et viktig skritt i kampen for samiske rettigheter. Det er derfor ikke bare en feiring av en kultur; den representerer en rik historie og en pågående kamp for rettigheter og anerkjennelse. Samene har gjennom tiden måtte kjempe for sin kultur og sin rett til både land og vann.

Dagen er en mulighet til å lære, respektere og feire.

Den samiske kulturarven er en del av kulturarven i Norge. Dagen feires over hele Sápmi – området som strekker seg over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland, der samene har bodd i århundrer. 

Hvordan feirer du folkedagen i ditt klasserom? Og hvordan arbeider du med samisk innhold i timeplanen? 

Ved å inkludere samenes nasjonaldag i undervisningsplanen din, åpner du opp for en rikere, mer mangfoldig forståelse blant elevene dine. Dagen er en mulighet til å lære, respektere og feire.  

Vi har tatt en prat med Hoppensprett Barne- og Ungdomsskole på Brårud. Hvert år feier de nasjonaldagen i sitt klasserom.  

Slik feirer vi nasjonaldagen

I hjertet av et mangfoldig klasserom ligger evnen til å anerkjenne og feire ulike kulturer. På barne – og ungdomsskolen på Brårud legger lærer Ann Kristin Lepsøe opp til en levende feiring av samenes nasjonaldag - en dag viet kun til å ære samisk kultur og historie.  

Lepsøe er glad i lærerjobben sin og er opptatt av å ha elevene i fokus. Og undervisningsmetoder deler hun mer enn gjerne.  

Gjennom en rekke engasjerende aktiviteter, blir 7.trinn invitert på en oppdagelsesferd inn i den samiske kulturen. 

Samisk håndverk og historie

Klassen til Lepsøe begynner uken med en utstilling av samiske gjenstander - fra fargerike kofter, reinskinn og ullskjerf til tradisjonelle duodji (kunsthåndverk) - som skaper en visuell fortelling om samenes liv og historie. Slik kan alle på skolen ta del i feiringen – det vekker nysgjerrighet.  

Men læringen stopper ikke ved det visuelle.  

7. trinn dykker dypt inn i samisk kulturen gjennom flere praktiske og interaktive aktiviteter. Lærer Ann Kristin Lepsøe, som selv har samiske røtter, deler raust og engasjerende om personlige historier og lærer blant annet elevene å joike, en tradisjonell form for sang, og de utforsker samisk håndverk ved å veve armbånd i de samiske fargene.  

I tillegg til håndverk er det flere av elevene som lager digitale presentasjoner og fortellinger om samisk historie og tradisjoner. Det presenteres for de andre elevene, og gir et innblikk i den samiske historien, livsstilen og viktige verdier.  


Gøy med lassokasting

Klasserommet til 7.trinn gir en følelse av fellesskap og samhold. Alle elevene er med i aktivitetene. I tillegg til å lage samisk mat, lytte til nasjonalsangen og veve armbånd, er utendørsaktivitetene noe flere av elevene liker spesielt godt.

Disse aktivitetene er ikke bare pedagogiske, men de er også gøyale og engasjerende, noe som gjør læringen levende.

I fjor fikk de besøk av lærer Klemet Buljo som lærte dem å kaste lasso, noe som gav elevene en «hands-on» opplevelse av samisk livsstil, nemlig reindriften. Lepsøe synes det er fint å invitere noen med samisk bakgrunn inn i klasserommet for å fortelle om sin skolegang, språk og samiske kultur.  

Slike aktiviteter er ikke bare pedagogiske, men de er også gøyale og engasjerende, noe som gjør læringen levende. 

Feiringen av samenes nasjonaldag ved barne- og ungdomsskolen er et strålende eksempel på hvordan skoler kan integrere kulturell undervisning i sin klasseromsundervisning. At eleven kan jobbe tverrfaglig med tematikken, gir en opplevelse av god variasjon og motivasjon. 7. trinn sin tilnærming – fra visuell utstilling til fysisk aktivitet og digital læring – skaper et rikt læringsmiljø som er både kunnskapsrikt og inspirerende. 


Bli inspirert: Hvordan undervise om nasjonaldagen?  

Aktiviteter: Engasjer elever ved å lære grunnleggende samiske ord, utforske samisk kunst, og lytte til joik. Lag samisk mat, vev armbånd i de samiske fargene - og kast lasso i skolegården.  

Ressurser: Les den helt nye boken «Alt for flokken = Eallu mu váimmus». Boken handler om en frivillig aktivist, forbudt kjærlighet og en reinflokk i fare. Se også filmer om tema, som «Veiviseren» og «Ellos eatnu - La elva leve».  

Tverrfaglighet: Integrer temaet i fag som historie, hvor elevene kan lære om samenes historiske kamp, eller i kunst og håndverk, hvor elevene kan utforske samisk kunsthåndverk og design. Hva representerer fargene i flagget? Hva tenker du på når du hører joik?  

Diskusjonstemaer: Bruk spørsmål som «Hva betyr det å være samisk?», «Hva er betyr fornorsking av samene? «Hvordan kan vi bedre anerkjenne og feire samisk kultur i vårt samfunn?» for å starte klassediskusjoner som fremmer kritisk tenking.  

La oss feire samenes nasjonaldag, ikke bare som en hendelse, men som et løfte om et mer inkluderende og fargerikt samfunn.