Oppgaver om demokratiet i samfunnsfag

I samfunnsfag for 8. trinn finner du opplegg til undervisningen, hvor du som ungdomsskolelærer kan utforske det norske demokratiet sammen med elevene. Målet er at elevene skal jobbe med temaet demokrati på ulike måter og utvikle en dypere forståelse av hva demokrati betyr for dem selv og for samfunnet.

Oppgavene i Aunivers tar utgangspunkt i læreverket Arena 8 for ungdomstrinnet, men du kan fint jobbe med temaene i Aunivers uavhengig av hvilken lærebok skolen har.

På tavla

Hvert tema starter med "På tavla", som du kan bruke for å introdusere temaet. "På tavla" inneholder læringsmål, viktige begreper, oppgaver og bilder som kan få i gang en diskusjon i klasserommet.

Du finner også ulike oppgavetyper som egner seg for gruppearbeid eller selvstendig arbeid.

Aktivt klasserom

La elevene lage plakat om kildekritikk og falske nyheter eller arranger speed date i klasserommet. Under “Aktivt klasserom” finner du en samling med undervisningsopplegg som skaper aktivitet og engasjement i klasserommet.

Plukk og miks innhold fra følgende temaer:

Demokratiske ideer

Temaet tar utgangspunkt i de sentrale ideene bak den norske grunnloven av 1814 og utforsker hvor disse ideene kom fra. Dette er sentralt for å kunne forstå hva et demokrati er.

Demokrati for alle

Her lærer elevene hvordan demokratiet i Norge har utviklet seg fra 1814 og fram til i dag. De får innsikt i hvordan befolkningen blir aktive deltakere i demokratiet og hvordan endringer i samfunnet fører til at mennesker engasjerer seg. De lærer også om hva som kan hindre at folk deltar aktivt i demokratiet.

Demokrati i praksis

Formålet med temaet er å vise elevene at deres stemmer er viktige i demokratiet og at demokrati er noe mer enn et politisk styresett, det er også en måte å leve på.

Streik og samarbeid

Temaet tar for seg rettigheter i arbeidslivet. Målet er at elevene skal kjenne til hvilke rettigheter de selv har når de skal ut i arbeidslivet, men de skal også forstå at rettighetene vi har i dag, både er historisk og geografisk betinget.

Norsk politikk

Gi elevene en forståelse av sentrale trekk ved det politiske systemet i Norge. Dette er et av kompetansemålene i faget. Elevene skal kunne reflektere over hvilke aktører som har makt i samfunnet, og hvordan disse begrunner standpunktene sine.

Tips til aktivitet – la elevene lage sin egen begrepsliste til valget

La elevene lage sin egen begrepsliste over viktige ord og begreper knyttet til valget. Innlæringen vil gjøre dem bedre i stand til å forstå den politiske debatten.

Oppgaver om demokratiet i engelsk

Gjennom arbeidet med oppgavene i temaet "The Value of Democracy" får elevene en dypere forståelse for kjerneverdier og grunnleggende prinsipper i et demokratisk system.

Etter å ha vært igjennom oppgavene skal elevene kunne

  • lese, skrive og snakke om demokrati og medborgerskap
  • bruke relative pronomen
  • vurdere kilder
  • bruke sitater og referanser

Oppgavene i Aunivers tar utgangspunkt i læreverket Stages 10 for ungdomstrinnet, men du kan fint jobbe med oppgavene i Aunivers uavhengig av hvilken lærebok skolen har.

Ta i bruk oppgavene i Aunivers

Har du ikke tilgang?

Les mer om Aschehoug Univers for ungdomsskole

Få gratis tilgang til Aunivers for ungdomsskolen i 30 dager

Har du ikke tilgang?

Les mer om Aschehoug Univers for ungdomsskole