Gull til Fabel 3
Skrevet av Thomas Karlsen
Onsdag 20. oktober ble BELMA-prisen delt ut til de beste læremidlene i Europa, og i år var Aschehougs læremiddel Fabel 3 en av gullvinnerne.

Fornøyde Fabel-forfattere. Fra venstre: Karianne Megard Grønli, Bjørn Arild Ersland, Kjersti Lundetræ og Anne-Birthe Nyhammer Bjorøy. Foto: Johanne Nyborg / Aschehoug Undervisning.
I europeisk målestokk er det ingen utmerkelse som rager høyere blant læremiddelforfattere enn BELMA-prisen, eller Best European Learning Materials Awards, som er kåringens hele og fulle navn. BELMA-prisen deles ut under den tradisjonstunge bokmessen i Frankfurt, den største og mest besøkte i verden, og er stemt frem av en komité av fagpersoner fra hele Europa. Og i år er det altså de fire forfatterne av Aschehougs læremiddel Fabel 1–4 som mottar den høythengende prisen: Anne-Birthe Nyhammer Bjorøy, Bjørn Arild Ersland, Karianne Megard Grønli og Kjersti Lundetræ.
– Å skrive lærebøker for barn er fryktelig gøy, men også komplisert: Vanligvis er det jo nok at jeg liker det jeg skriver selv, men nå er det noe som også skal bli likt, og forstått, av små barn mellom seks og ni år gamle, sier Bjørn Arild Ersland.
Ersland vil være et kjent navn for flere: I tillegg til at han har nærmere femti utgivelser bak seg innenfor både sakprosa og barne- og ungdomslitteratur, og figurerer som professor i skrivekunst ved Universitetet i Stavanger, har han også gitt ut fire kritikerroste romaner på Karl Ove Knausgårds forlag Pelikanen, hvorav Mandal. En byroman kom ut tidligere i år. Ersland har til sammen vært nominert til Brageprisen fire ganger.
– Men uten å vinne. Dette er faktisk den aller første prisen jeg mottar noensinne. Det gjør meg utrolig stolt og glad, og også motivert til å fortsette, sier Ersland.
Spennende samarbeid mellom fire forfattere
– Forfattergruppen har kommet med bestillinger, og ofte har jeg levert noe helt annet, for å se om det kanskje kan fungere enda bedre. Spesielt i de skjønnlitterære tekstene har dette vært en spennende måte å jobbe på. Men jeg skal jo ikke si at det har vært full klaff hele veien: Innimellom har jeg følt meg som en fuglehund på fjellet, som liksom løper i alle retninger og innimellom kommer tilbake med en rype, og nesten like ofte ingenting, sier Ersland.
– Heldigvis er vi et team på fire som har jobbet tett, der andre sitter med uvurderlig faglig kompetanse og har full oversikt over hva som fungerer og ikke fungerer i et klasserom.
Et læremiddel med fire forfattere nyter godt av flere fordeler.
– Alle fire har vært like viktige, forteller Anne-Birthe Nyhammer Bjorøy, avdelingsleder ved Landås skole i Bergen, med mange års erfaring som lærer i barneskolen. Hun også har utviklet flere lesekurs og omfattende opplegg for tilpasset lesetrening.
– Det er en veldig fin sammensetning i forfattergruppen. Det som finnes av tekster og oppgaver, har vært igjennom flere runder hos oss alle fire.
Det litt spesielle med Fabel er at læremiddelet delvis ble til under pandemien, med alle de utfordringene det førte med seg.
– Det ga noen ekstra utfordringer, men samtidig har vi lært oss å bruke de digitale verktøyene som finnes, sier hun.
– På den måten har vi kunnet jobbe tett sammen selv om vi bor i tre forskjellige byer. Alt i alt har samarbeidet fungert fint også under en pandemi.
Karianne Megard Grønli, lese- og skriverådgiver i Nordre Follo kommune, forteller om et finmasket samarbeid.
– Det viktige for oss var at bøkene skulle oppleves morsomme og relevante, og utfordrende for ungene å lese. Og det synes jeg vi kan si at vi har fått til. Bøkene skal være så innbydende at barna har lyst til å lese og vite mer om de små universene de blir vist inn i. Du kan nok si at dette har vært et slags kunst-møter-skole-prosjekt for oss, som har vært veldig inspirerende å prøve knagge riktig.
Et læremiddel for alle elever
I Fabel inviteres elevene inn i en verden med alt det som rører seg i hodet til en 6-åring. Hva skal jeg finne på i friminuttet? Hva er egentlig en fis? Hvordan kan en larve bli til en puppe? I Fabel 3 introduseres dessuten Fabel detektivbyrå, som på en leken måte introduserer det faglige og litt abstrakte temaet lesestrategier.
Det store spørsmålet er jo likevel: Hvordan treffer man den faktiske målgruppen – barna?
– Noe av det virkelig utfordrende ved å skrive et læremiddel for de minste skolebarna er at man skal fange alle elevene – det foreligger ofte et enormt spenn i ferdighetene, fra dem som så vidt kan lese navnet sitt, til dem som kan lese en hel tekst flytende. Og disse skal også utfordres og stimuleres, sier Kjersti Lundetræ, professor ved Lesesentret i Stavanger.
Hun tror en av grunnene til at Fabel skiller seg ut i floraen av lærebøker, er at bøkene er skrevet av en forfatter.
– Veldig mange læreverk er skrevet av pedagoger – når man isteden får en barnebokforfatter med mye erfaring ombord, er det som om teksten får mer liv. Det tror jeg har gitt tekstene en ekstra dimensjon. Fabel har et rikt tekstunivers som utgangspunkt for utforsking av språk og tekster.
– Vi ser jo at det er de gangene vi slipper oss litt løs og leker litt at resultatet blir best, selv om det nok for Bjørn Arild har vært litt trangere rammer enn det han er vant til, tilføyer Karianne Megard Grønli.
Bjørn Arild Ersland er svært begeistret over samarbeidet og ser fram til å ta imot prisen denne uken. Da skal han også møte sine medforfattere fysisk for første gang siden nedstengningen.
– Det er en utrolig kraft i disse folkene, de er helt rå redaktører med en helt ufattelig arbeidsevne. Så fire personer som mener mye forskjellig til tross, så har dette vært et tvers igjennom konfliktfritt samarbeid, sier Ersland, som sier han selv var en bare måtelig interessert 6-åring, der han satt ved skolebenken.
– Hva kan jeg si, jeg var jo helt håpløs, ler han. – Jeg leste jo ikke bøker da jeg vokste opp. Så jeg er den type person man kan bruke som case på seminarer, om folk som aldri leser som barn, og likevel ender opp som forfatter.
Uttalelse fra fagjuryen:
“The language detectives help students to understand complex concepts of reading strategies in a fun and age-appropriate way.”
“The material encourages consciousness about emotions and the use of language, developing not only language skills but promoting empathy and self-awareness.”
“Differentiation is made easy by various levels of texts and exercises.”