Det å være lærer handler om langt mer enn å formidle fagstoff. I klasserommet må læreren også være en inspirerende historieforteller, en smidig pedagog, en støttende veileder og en tydelig leder.

For å mestre denne komplekse rollen må læreren også være fleksibel, tilpasningsdyktig og kreativ.

De største utfordringene i skolehverdagen

Vi spurte noen lærere fra den videregående skolen om hva de ser på som de største utfordringene i skolehverdagen. Svarene kretset rundt de samme problemstillingene.

1. Hvordan fange elevenes oppmerksomhet? / Hvordan sette i gang timen?

2. Hvordan holde på elevenes konsentrasjon? / Hvordan bli kvitt distraksjoner i klasserommet?

3. Hvordan få elevene gjennom fagstoffet? / Hvordan sikre at elevene lærer det de skal?

Involver elevene fra første stund

Læremidlene spiller en viktig rolle

Også læremidlene som læreren har til rådighet spiller en viktig rolle i undervisningen. For noen lærere er disse selve fundamentet. For andre er de en kilde å øse fra, noe å hente inspirasjon fra. De aller beste læremidlene er med på å sikre at elevene lærer det de skal. Disse læremidlene har et nøye uttenkt innhold som er helt i tråd med målene i læreplanen. I tillegg har de oppgaver og aktiviteter som faktisk fengsler og skaper engasjement i og rundt læringen.

Mange elever setter stor pris på å ha en dialog med læreren om hvordan de kan utvikle seg i faget.

Effektiv kombinasjon

Når du som lærer bruker ditt fulle potensial sammen med et godt læremiddel, blir det skapt effektive undervisningssituasjoner. Tid blir frigjort, elevene dine blir mer engasjerte og læringsutbyttet øker – forutsatt at læremiddelet du bruker er godt strukturert, inspirerende og lett å bruke.

Modus er et læremiddel som gir struktur og engasjement i timene. Tekstene er korte og presise, oppgavene er varierte og aktivitetene skaper rom for samarbeid og refleksjon. Elevene opplever mestring, og du som lærer får støtte til å holde timene fokuserte og faglig relevante.

I Modus handler det om balanse: akkurat passe mengde stoff og oppgaver som er tilpasset elevenes nivå. Lite lesing, men mye å gjøre – slik skaper du variasjon, læringsglede og faglig progresjon.

I Modus fransk 1 er bruken av innholdet viktig, de ulike brukssituasjonene. Elevene skal snakke mest mulig, og de skal lære gloser på en effektiv måte.

I Modus samfunnskunnskap er fagstoffet avgrensa og overkommelig, slik at det skal være mulig å komme gjennom alt i løpet av skoleåret.

I Modus spansk 3 er kurset tilpasset den elevgruppen som faktisk er på nivå 3. Det er fullt realistisk å komme gjennom innholdet på tilmålt tid.

I Modus norsk SF er det mange, men korte fagtekster. På slutten av hver er det et Tenk etter-spørsmål som knytter fagstoffet til elevene og skaper relevans.

I Modus naturfag SF skal ikke elevene bare lese, de skal også gjøre. Gjennom ulike arbeidsformer skal elevene utforske, drøfte og finne sammenhenger.

I Modus matematikk 1P får elevene spisset faglig støtte til oppgavene i form av hint, løsningsforslag og relatert fagstoff. Alt er i samme skjermbilde. Eleven forlater aldri oppgaven.